Trądzik Różowaty - Ranking Najlepszych Produktów | TradzikRozowaty.pl

Trądzik Różowaty - Ranking Najlepszych Produktów | TradzikRozowaty.pl

UWAGA! Zalecamy kupowanie zaprezentowanych produktów w dobrych sklepach internetowych. Otrzymujemy informacje, że na serwisach aukcyjnych pojawiły się podrobione produkty.

Helicobacter Pylori a trądzik różowaty

Trądzik różowaty może dotknąć niemal każdego dorosłego człowieka, owszem, najbardziej narażone są kobiety, ale choroba ta spotyka także mężczyzn. Czego powinno się unikać żeby uchronić się przed trądzikiem? Lekarze i naukowcy od lat zajmują się badaniem tej choroby próbując znaleźć jej przyczyny. Wiadomo na pewno, że rosacea nie jest wywoływana przez jeden konkretny bodziec, a przez grupę czynników. Są to między innymi czynniki genetyczne, zbyt częsta ekspozycja na słońce, korzystanie z solarium, zaburzenia hormonalne czy używanie źle dobranych kosmetyków. Jednak odkryto także, że ogromny wpływ na pojawianie się i rozwój tej choroby ma uważana do niedawna za stosunkowo niegroźną bakteria Helicobacter pylori powodująca nieprawidłową pracę układu pokarmowego.

Helicobacter pylori to bakteria wielkości zaledwie kilku mikronów, zakończona kilkoma witkami, porusza się ruchem przypominającym ruch węża- wije się i bytuje w układzie pokarmowym. Pierwsze ślady Helicobacter pylori zapisano na kartach historii w II połowie XIX wieku, a później znaleziono je u zwierząt, jednak badania nad nią zaczęły być prowadzone dopiero w latach 80- tych XX wieku. Za te właśnie badania w 2005 roku uhonorowano nagrodą Nobla australijskich patologów. Odkryli oni, że Helicobacter pylori osiedla się w błonie śluzowej żołądka, dwunastnicy lub przełyku i jest bakterią bardzo ruchliwą. Wytwarza enzym zwany ureazą, który zobojętnia silnie żrące kwasy żołądkowe czym zapewnia sobie lepsze środowisko do życia.

Zakażenie bakterią H. pylori jest niezwykle rozpowszechnione. Szacuje się, że nosi ją w sobie niemal 80% populacji, nie wiadomo jednak jak dokładnie bakteria się przenosi. Do większości zakażeń dochodzi w dzieciństwie, prawdopodobnie przez ślinę, gdy dzieci zamieniają się zabawkami trzymanymi wcześniej w ustach. Później bakteria przez wiele lat, nawet dziesięcioleci może żyć sobie w organizmie ludzkim niezauważalna. Niestety do zakażenia może dojść także u dorosłego człowieka przy braku odpowiedniej higieny. Źródłem zakażenia mogą stać się wydzieliny- ślina lub wydaliny- kał. Zakażeniu sprzyja niedobór witamin i niedożywienie. Działanie Helicobacter pylori polega głównie na wydzielaniu kilku toksyn, z których najgroźniejszą jest cytoksyna wakualizująca. Uszkadzają one błonę śluzową przewodu pokarmowego, tworząc miejscowe stany zapalne, które później mogą przerodzić się w owrzodzenia żołądka, a w konsekwencji doprowadzić do rozwoju nowotworu. Bakterie utrzymują się w żołądku bardzo długo, ponieważ układ immunologiczny nie potrafi sobie z nimi poradzić.

Helicobacter pylori może wywołać większą część ze znanych nam chorób przewodu pokarmowego:

  • zapalenie błony śluzowej pojawiające się zawsze przy zakażeniu tymi bakteriami,
  • nadżerki- ubytki w błonie śluzowej, które mogą prowadzić do krwotoków,
  • wrzody dwunastnicy- uważa się, że 95 % przypadków wywołanych jest właśnie przez Helicobacter pylori,
  • wrzody żołądka- nawet do 80 % chorych było zakażonych Helicobacter pylori,
  • chłoniak żołądka- choroba nowotworowa wywołana przez Helicobacter pylori polegająca na powstawaniu grudek chłonnych. Nowotwór, które da się wyleczyć przez eliminację H. pylori,
  • niestrawność i polipy żołądka.

Bakteria Helicobacter pylori ma także wpływ na choroby spoza układu pokarmowego- chorobę niedokrwienną serca, migrenę a także nadmierne kurczenie się drobnych naczyń krwionośnych oraz chorób skórnych- przewlekłej pokrzywki, łysienia plackowatego i trądzika różowatego. Osłabia układ odpornościowy, przez co zakażeni są bardziej podatni na choroby, obniża kwasotę kwasów żołądka, przez co wydłużają się procesy trawienne i powstają toksyny, a także sama wydziela toksyny poniekąd zatruwając nasz organizm. Helicobacter pylori uznawana jest za przyczynę guzowatości nosa, która jest uciążliwa i nieestetyczna. Przy trądziku różowatym H. pylori wywołuje nadwrażliwość skóry twarzy, pieczenie a także osłabienie, złe samopoczucie, brak apetytu a nawet jadłowstręt. Bakterię leczy się antybiotykami najczęściej z grupy tetracyklin, ale też amoksycykliną czy klarytromycyną a także chemioterapeutykami takimi ja metronidazol czy furazolidon. Wykazano, że wyleczenie kuracją antybiotykową zakażenia Helicobacter pylori poprawia stan skóry i objawy trądzika łagodnieją.

Zobacz ranking najlepszych preparatów przeciwko trądzikowi różowatemu